Látnivalók a környéken

 

PARAJD
A település rövid leirása

Erdélyország keleti részén, a Székelyföldön, létezik egy tájegység, az egyetlen mely nevét ásványkincseiről kapta: a Székely Sóvidék, az az Sóvárad, Szováta, Illyésmező, Parajd, Sófalva, Atyha, Siklód, Szolokma és Korond.
Parajd a székely sóvidék központja, jellegzetes havasalji település. A Görgényi- havasok vulkáni vonulatától délre, a Kis- Küküllő, a Korond és a Parajd vize által kijelölt völgykatlanba fekszik, tenegerszint feletti magassága Ezen a meseszép kis tájon található a parajdi sótelep, Európa egyik legnagyobb sólelőhelye. A legelső közvetett irásos utalás a sóvidéki só kitermelésére II.András király idejében találkozunk, 1222-ben. Parajdon a föld alatti bányászat 1762- ben kezdődött, s azóta is tart.

Mit nézzünk meg feltétlenül Parajdon

Sóbánya
A 13 A főút kanyarulatában, a Bánya utca sarkától alig 50 méterre találjuk a sóbánya bejáratát. A bejárattól a turistákat és a betegeket autóbuszok szállítják olyan 80 méter mélységbe. A sókitermelés még ez alatt, kb. 1500 méter mélyen zajlik. A sóhegy mintegy 3 milliárd tonna kősót rejt.
A sóbányában: klimato- és szpeleotarápiás kezelés, szakkáder által vezetett gyógytorna, történelmi múzem, állandó jellegű kiállitások, művészi alkotások, minikönyvtár, kápolna,valamint egy óriási játszótér varázsolja otthonosabbá ezt a földalatti különleges világot.
2008-ban nyilt,a világon egyedülálló Borgaléria is várja a borimádókat, 275 borféleséggel.

Sósfürdő
A sóbánya bejártától tovább haladva kb. 200 méterre, balra találjuk a közel 1200m  felületű szabadtéri fürdőt, melynek vize enyhén kénes- kálciumos, nyomokban pedig litiumot is tartalmaz, és a Medve- tónál nagyobb töménységű sót. A vizet 2200 méteres mélyfúrásból nyeri, s 46-os.

Sószoros és a Sóhát
Ez a két ritkaság több geológiai ritkasággal rendelkezik, melyet területen geológiai természetvédelmi területté nyilvanotitták.

 

Áprily Lajos emlékház
A kórház és a Király utca sarkán helyezkedik el, 1991. október 19- én avatták fel. Az emlékkiállitáson a költő munkásságával kapcsolatos művek és emléktárgyak tekinthetők meg.
 

Parajdtól:

Rapsoné vára kb.6 km
Szováta 6 km

Korond 8 km
Farkaslaka  25 km
Székelyudvarhely 38 km      
Segesvár 75 km
Marosvásárhely 70 km
Bucsin 25km
Gyilkosátó, Békási szoros 100 kmKérjen ajánlatot a következő e-mail címen vagy az alábbi telefonszámon:
info @ princesspanzio . com
mobil:  +40 72 164 30 34

Információ és szobafoglalás: +40 72 164 30 34

2009. - 2019. | www.princesspanzio.com